boeuf bourguignon
ingredienten
voor 4-6 personen
- 3 eetlepels olie
- ong. 750 g sukadelappen, in dobbelstenen (hoe kleiner, hoe sneller gaar)
- ong. 100 g magere spekreepjes
- 3 teentjes knoflook, gesnipperd of geknepen
- 2 flinke winterwortels in schijfjes
- 3 uien in stukjes
- 1 1/2 eetlepel bloem
- 4 dl rode wijn
- 1 runderbouillonblokje
- 3 laurierblaadjes
- 1 takje tijm
- 250 g (bakje) champignons
- half potje zilveruitjes
- (sperzieboontjes en aardappelpuree)
bereiden
begin op tijd: bereidingstijd 2.5 uur!
- Verhit de olie in een hapjespan en bak de dobbelsteentjes vlees al omscheppend bruin. Neem ze uit de pan en bestrooi met wat peper en zout.
- Laat het braadsap evt. wat borrelen om het in te dikken en bak dan daarin de spekreepjes bruin.
- Voeg de knoflook, de wortel en de uien toe en bak ze 5 minuten mee.
- Strooi de bloem over de groenten en schep ze goed om.
Schenk de wijn en 3 dl water erbij, voeg het rundvlees, het bouillonblokje, de laurierblaadjes en de blaadjes van de tijm toe en breng het aan de kook.
- Laat het vlees in ca. 2 uur op een heel laag vuur met het deksel schuin op de pan gaar sudderen.
- Maak ondertussen de champignons schoon en snijd ze in vieren. Laat de zilveruitjes uitlekken. Voeg de champignons en de uitjes een half uur voor het einde toe.
- Vis de laurierblaadjes eruit. Breng eventueel op smaak met nog wat peper en zout.
Traditioneel gegeten met sperzieboontjes en aardappelpuree.
met dank
aan C1000
Fleur Kelpin