volkorenbrood

zelfgebakken volkorenbrood het brood is vrij stevig van structuur

ingredienten

bereiden

Als je verse gist hebt, los deze dan op in de melk en roer een theelepeltje suiker erdoor. Laat het op een tamelijk warme plaats ongeveer 10 minuten staan tot er belletjes aan de oppervlakte komen. De gist gaat dan dus niet meteen door het meel. Verder blijft het recept hetzelfde.

  1. meng de gist en het zout door het tarwemeel in een grote pan of kom
  2. maak het aanrecht schoon en bestuif het alvast met een klein beetje bloem
  3. meng de melk door het meel en kneed het in de kom tot een bal
  4. kneed op het aanrecht verder tot het deeg goed soepel is
  5. doe het deeg weer in de kom, doe er evt. een vochtige theedoek over en laat op een warme vochtige plek 1 tot 1 1/2 uur rijzen
  6. weer een beetje bloem op het aanrecht
  7. kneed het deeg opnieuw door, rek het dan een paar keer uit en vouw het steeds dubbel
  8. rol het deeg uit tot een lange lap met zo ongeveer de breedte van de bakvorm
  9. vet de bakvorm in met een beetje boter
  10. rol de deeglap goed stevig op en leg hem met de naad naar beneden in de vorm
  11. opnieuw met de theedoek erover nog een half uur tot drie kwartier laten rijzen tot de vorm helemaal gevuld is
  12. zet de vorm iets onder het midden van een voorverwarmde oven op 240 graden celsius (gasoven stand 6-7)
  13. bak het brood in 25 tot 30 minuten gaar en bruin
  14. haal het brood meteen uit de vorm (HEET!), strijk er wat koud water over voor de glans en laat het uitdampen op een rooster

Valid XHTML 1.0!

Fleur Kelpin