volkorenbrood
ingredienten
- 500 gram volkoren tarwemeel (ongebuild, d.w.z. alle bestanddelen zijn in verschillende graden van fijnheid aanwezig)
- 1 zakje gedroogde gist, komt overeen met 25 gram verse gist
- 10 gram zout (dat is 2/3 eetlepel)
- 3.5 deciliter lauwwarme melk
- beetje bloem
- deegroller of schone fles met platte zijkant
- broodvorm van 2 liter, bijvoorbeeld 7,5cm x 10cm x 25cm
bereiden
Als je verse gist hebt, los deze dan op in de melk en roer een theelepeltje suiker erdoor. Laat het op een tamelijk warme plaats ongeveer 10 minuten staan tot er belletjes aan de oppervlakte komen. De gist gaat dan dus niet meteen door het meel. Verder blijft het recept hetzelfde.
- meng de gist en het zout door het tarwemeel in een grote pan of kom
- maak het aanrecht schoon en bestuif het alvast met een klein beetje bloem
- meng de melk door het meel en kneed het in de kom tot een bal
- kneed op het aanrecht verder tot het deeg goed soepel is
- doe het deeg weer in de kom, doe er evt. een vochtige theedoek over en
laat op een warme vochtige plek 1 tot 1 1/2 uur rijzen
- weer een beetje bloem op het aanrecht
- kneed het deeg opnieuw door, rek het dan een paar keer uit en vouw het steeds dubbel
- rol het deeg uit tot een lange lap met zo ongeveer de breedte van de bakvorm
- vet de bakvorm in met een beetje boter
- rol de deeglap goed stevig op en leg hem met de naad naar beneden in de vorm
- opnieuw met de theedoek erover nog een half uur tot drie kwartier laten rijzen tot de vorm helemaal gevuld is
- zet de vorm iets onder het midden van een voorverwarmde oven op 240
graden celsius (gasoven stand 6-7)
- bak het brood in 25 tot 30 minuten gaar en bruin
- haal het brood meteen uit de vorm (HEET!), strijk er wat koud water
over voor de glans en laat het uitdampen op een rooster

Fleur Kelpin