poffert

basisrecept

ingrediŽnten

bereiden

Roeren tot een stevig deeg (brooddeeg) ontstaat. Smeer de poffertpan in met boter en bestrooi hem met paneermeel of grove gries. Doe het deeg in de poffertvorm, de vorm voor de helft vullen. Zet de vorm in de pan met water.

Het water ongeveer 1 uur aan de kook houden. De poffertpan uit het water halen en 10 minuten laten afkoelen. Dan de koek uit de vorm halen.

poffert de luxe

ingrediŽnten

bereiden

Rozijnen en krenten wassen en droogknijpen, de vijgen klein snijden en de schilletjes van de noten halen, het bakmeel zeven en langzaam vanuit het midden de eierdooiers, de melk en het gembernat erbij roeren. De rozijnen, krenten, fijngesneden vijgen en de noten erdoor scheppen en goed mengen. Wat zout, twee eetlepels gesmolten boter en de stijfgeslagen eiwitten toevoegen en het deeg in een ingevette en met paneermeel bestrooide poffertvorm scheppen.

Zie verder het basisrecept. Poffert anderhalf uur koken.

Er zijn diverse variaties mogelijk, bijvoorbeeld poffert met spekjes, of met ander fruit zoals appels.

poffert zonder poffertpan

ingrediŽnten

bereiden

met dank

aan NeRo, de Nederlandse vereniging van rozijnenliefhebbers

Fleur Kelpin